Ίσως πλησιάζει η ώρα να αλλάξει το όνομά της η διάσημη «Σίλικον Βάλει» (Κοιλάδα του Πυριτίου) στην Καλιφόρνια, καθώς αμερικανοί φυσικοί ανακάλυψαν ένα νέο υλικό, που έχει τα φόντα μια μέρα να αποτελέσει τη βάση για τρομερά πιο γρήγορα και αποδοτικά τσιπ, σε σχέση με τα σημερινά που βασίζονται στο πυρίτιο.
Το πολλά υποσχόμενο υλικό είναι το τελλουρίδιο του βισμουθίου και η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο “Science Express”, έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου Στάνφορντ και του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, υπό τους Yulin Chen και Zhi-un Shen.
Το νέο υλικό επιτρέπει στα ηλεκτρόνια στην επιφάνειά του να «ταξιδεύουν» χωρίς καμία απώλεια ενέργειας σε θερμοκρασίες δωματίου, ενώ μπορεί να παραχθεί από τις υπάρχουσες τεχνολογίες ημιαγωγών. Μπορεί έτσι να οδηγήσει σε μια τελείως νέα γενιά ηλεκτρονικών (spintronics), που θα αποτελεί την μετεξέλιξη των συμβατικών ηλεκτρονικών, καθώς θα χρησιμοποιεί την περιστροφή (spin) του ηλεκτρονίου για να μεταφέρει τις πληροφορίες.
Οι ερευνητές, κάνοντας πειράματα στο τελλουρίδιο του βισμουθίου (ένωση του στοιχείου τελλούριο με το βισμούθιο), διαπίστωσαν ότι, παρά την υπερθέρμανση του μετάλλου, τα ηλεκτρόνιά του συμπεριφέρονται…άψογα, ρέοντας χωρίς καμία αντίσταση.
Ευτυχώς, από την άποψη των μελλοντικών πρακτικών εφαρμογών του, το νέο υλικό είναι σχετικά απλό για να δημιουργηθεί και να γίνει αντικείμενο επεξεργασίας, χωρίς να χρειάζονται δραστικές αλλαγές στην υφιστάμενη τεχνολογία ημιαγωγών.
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου