Διάφορα θέματα ποικίληs ύληs

Ρομπότ αναρριχάται σαν πίθηκος


Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν το πρώτο ρομπότ-αναρριχητή που μπορεί να σκαρφαλώσει σε τοίχους, μιμούμενο τους πιθήκους που ανεβαίνουν στα δέντρα. Καθόλου τυχαία, το ρομπότ είναι πιθηκόμορφο, καθώς διαθέτει δύο αρπάγες με νύχια, καθώς και ουρά σαν εκκρεμές, που το βοηθούν να γραπώνεται στις κάθετες επιφάνειες και να ισορροπεί.

Το ρομπότ, με την ονομασία ROCR (προφέρεται «Ρόκερ»), μπορεί να ανέβει ένα τοίχο με ταπετσαρία ύψους περίπου 2,5 μέτρων μέσα σε 15 δευτερόλεπτα.

Οι κατασκευαστές του, με επικεφαλής τον καθηγητή μηχανολογίας-μηχανικής Γουίλιαμ Πρόβανσερ του πανεπιστημίου της Γιούτα, πιστεύουν ότι το ρομπότ τους θα αξιοποιηθεί κάποια στιγμή για την επιθεώρηση, συντήρηση και εποπτεία διαφόρων χώρων και εξωτερικών επιφανειών σε κτίρια, γέφυρες, φράγματα, αποθήκες, πυρηνικές εγκαταστάσεις κ.α.

Το ρομπότ-αναρριχητής παρουσιάστηκε στο περιοδικό μηχατρονικής “Transactions on Mechatronics”, σύμφωνα με το Live Science. Μέχρι τώρα τα ρομπότ-αναρριχητές προσπαθούσαν να λύσουν βασικά προβλήματα, όπως να μη πέσουν από τον τοίχο και να έχουν μια αξιοπρεπή ταχύτητα.

Το ROCR είναι το πρώτο μηχάνημα που έχει λύσει αυτά τα βασικά και εστιάζει πλέον στην αποτελεσματικότητα της αναρρίχησης. Το ρομπότ, με μέση ταχύτητα αναρρίχησης 15,7 εκατοστών το δευτερόλεπτο, χρησιμοποιεί διάφορα «εργαλεία» (βεντούζες, μαγνήτες, κολλητικές ουσίες, «νύχια») για να προσκολλάται στις κάθετες επιφάνειες, μιμούμενο τις σαύρες ή τους πιθήκους. Έχει μήκος μόλις 46 εκατοστών και πλάτος 31 εκατοστών, ενώ ζυγίζει μισό κιλό.

Μια μηχανή κουνάει πέρα-δώθε την ουρά του, ώστε να δίνει ώθηση στο ρομπότ για να σκαρφαλώνει, ενώ μια μικρή μπαταρία βρίσκεται στη άκρη της ουράς. Το ρομπότ είναι αυτόνομο, διαθέτοντας μικρό υπολογιστή, αισθητήρες και εξελιγμένα ηλεκτρονικά.

Πριν πάντως βγει στην…πιάτσα για να πιάσει δουλειά, οι δημιουργοί του δήλωσαν ότι θα πρέπει να κάνουν περαιτέρω βελτιώσεις, όπως να μπορεί να γραπώνεται σε τοίχους από διαφορετικά υλικά, να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής η μπαταρία του, οι μηχανισμοί του να γίνουν πιο πολύπλοκοι, ώστε να μπορεί να εκτελέσει μεγαλύτερη γκάμα εργασιών κ.α.

enet.gr




Share/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια: