Διάφορα θέματα ποικίληs ύληs

Πόσο μπορούμε να κρατήσουμε την αναπνοή μας;

Ο Stephane Misfund σε στατική άπνοια

Ο Stephane Misfund σε στατική άπνοια

Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να κρατήσουν την αναπνοή τους παραπάνω από ένα λεπτό.

Ο Stephane Misfund, όμως, κατάφερε πέρυσι να κρατήσει την αναπνοή του για 11 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα, σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ στατικής άπνοιας.

Οι διαγωνιζόμενοι βυθίζουν το κεφάλι τους σε μία κρύα πισίνα προκειμένου να προκληθεί το αντανακλαστικό κατάδυσης των θηλαστικών: όταν το πρόσωπο βυθίζεται σε παγωμένο νερό, τα εξωτερικά αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, κατευθύνοντας το αίμα μακριά από τα άκρα και πιο κοντά στην καρδιά και τον εγκέφαλο. Οι καρδιακοί παλμοί πέφτουν, μειώνοντας το ρυθμό με τον οποίο ο οργανισμός αντλεί το οξυγόνο. Με την προπόνηση, οι έμπειροι του είδους μπορούν να ρίξουν τον καρδιακό τους παλμό σε διπλάσιο ποσοστό από τους μη-δύτες σε κρύο νερό.

Ο υπεραερισμός πριν από ένα παρατεταμένο κράτημα της αναπνοής είναι ζωτικής σημασίας και αυτό γιατί ο εγκέφαλος ελέγχει το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα προκειμένου να αποφασίσει πότε θα ενεργοποιήσει το αντανακλαστικό της αναπνοής. Καθαρίζοντας το διοξείδιο του άνθρακα με αυτή τη γρήγορη βαθιά αναπνοή, αυξάνεται ο χρόνος που απαιτείται μέχρι την επόμενη αναπνοή, ενώ ένα μεγάλο φυσικό πλεονέκτημα είναι τα μεγάλα πνευμόνια.

Άρα, έχουμε φτάσει το όριο του κρατήματος της αναπνοής μας; «Σε καμία περίπτωση,» αναφέρει ο φυσιολόγος Johan Andersson, από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας, που μελετά τις επιπτώσεις που έχει το κράτημα της αναπνοής στους δύτες. «Οι καλύτεροι δύτες του είδους αναμένεται να καταφέρουν να κρατήσουν την αναπνοή τους για περίπου 15 λεπτά, αν και παίζουν τη ζωή τους κορόνα-γράμματα.»

Ο Andersson βρήκε πως οι προσπάθειες στατικής άπνοιας σε ξηρό έδαφος προκάλεσαν σύντομη αύξηση 37% των επιπέδων της πρωτεΐνης S100B στο αίμα, που αποτελεί δείκτη υποξικής εγκεφαλικής βλάβης. Ο ίδιος σημειώνει πως τα ποσοστά αυτά είναι πολύ πιο χαμηλά από τα επίπεδα της πραγματικής υποξίας, αλλά προειδοποιεί πως όσοι συναγωνίζονται στη στατική άπνοια ίσως να υποστούν μακροπρόθεσμα κάποια εγκεφαλική βλάβη.

pathfinder.gr





Powered by ScribeFire.


Share/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια: