Διάφορα θέματα ποικίληs ύληs

Γιγάντια κηλίδα από φύκια πλησιάζει τις κινεζικές ακτές


Το 2008, ένα εκατομμύριο τόνοι φύκια απομακρύνθηκαν από τις γκαταστάσεις ιστιοπλοΐας στο Τσινγκντάο πριν από τους Ολυμπιακούς

Πεκίνο, Κίνα: Διακόσια τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι η έκταση μιας κηλίδας από πράσινα, επιπλέοντα φύκια που πλησιάζει τις ανατολικές ακτές της Κίνας και απειλεί τους θαλάσσιους οργανισμούς και τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Το φαινόμενο, γνωστό ως ευτροφισμός, είναι συχνό στην Κίνα και οφείλεται κυρίως στη διαρροή λιπασμάτων από τις καλλιέργειες.

Όπως αναφέρει την Τρίτη το επίσημο πρακτορείο Xinhua, η νέα κηλίδα απέχει 13 χιλιόμετρα από την πόλη Τσιαονάν της επαρχίας Σαντόνγκ.

Κοντά στο Τσιαονάν, στην παράκτια πόλη Τσινγκντάο, μια ανάλογη κηλίδα από φύκια απείλησε να ακυρώσει τους αγώνες ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς του 2008.

Περίπου 10.000 στρατιώτες και εθελοντές κλήθηκαν τότε για να απομακρύνουν το ένα εκατομμύριο τόνους των δύσοσμων φυκιών.

Την ίδια χρονιά καταγράφηκαν έξω από τις ακτές της Κίνας 68 «κόκκινες παλίρροιες», ένα ανάλογο φαινόμενο ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού του φυτοπλαγκτόν, το οποίο συνήθως οφείλεται σε τοξικούς οργανισμούς που ονομάζονται δινομαστιγωτά.

Το 2008, η έκταση αυτών των κόκκινων παλιρροιών στην Κίνα αυξήθηκε στα 13.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σημειώνοντας αύξηση κατά 2.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Όπως αναφέρει το AFP, η κινεζική Κρατική Υπηρεσία Ωκεανών εκτιμά ότι λύματα και γεωργικές απορροές μολύνουν σήμερα το 83% των ακτών της Κίνας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το φαινόμενο του ευτροφισμού: Τα λιπάσματα ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των φυκιών, τα οποία όταν πεθαίνουν αποσυντίθενται από μικρόβια. Τα μικρόβια αυξάνονται, καταναλώνουν όλο το διαθέσιμο οξυγόνο και τελικά σκοτώνουν τους θαλάσσιους οργανισμούς.

pathfinder




Share/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια: